Autoritățile naționale vor întreprinde acțiuni necesare producătorilor locali în accesarea noilor piețe pentru vânzarea produselor ecologice

Autoritățile naționale vor întreprinde acțiuni necesare producătorilor locali în accesarea noilor piețe pentru vânzarea produselor ecologice

30 martie 2023, Chișinău – Reprezentanții mediului de afaceri care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice în comun cu exponenții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova  au comunicat, astăzi, la minister despre interesul SUA de a importa din țara noastră cereale ecologice. Pentru a reuși aceasta, Republica Moldova trebuie să inițieze demersuri în obținerea statutului de stat eligibil pentru exportul de cereale ecologice în SUA.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că ministerul și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor demara procedurile necesare în vederea facilitării exporturilor în SUA.

„Autoritățile naționale își vor uni eforturile pentru dezvoltarea exporturilor de produse agricole către noi piețe cu potenţial de absorbţie. Sectorul agriculturii ecologice devine tot mai atractiv pentru fermieri, întrucât cererea de produse certificate ecologic este într-o continuă creștere”

a subliniat oficialul.

În Republica Moldova exploatațiile ecologice sunt concentrate în mare parte pe cultivarea culturilor anuale cerealiere. În prezent,  suprafaţa culturilor cerealiere ecologice constituie circa 11 mii ha, reprezentând 1.62% din terenul arabil înregistrat în agricultura ecologică. Cea mai mare cantitate de cereale ecologice autohtone ajunge pe piața europeană.