Gunoiul de grajd- îngrășământ ecologic

Gunoiul de grajd- îngrășământ ecologic

Se apreciază că la nivel general aplicarea de îngrășăminte poate duce la o creștere cu 40-60 % a producției. Tipul de îngrășământ reglementează foarte mult calitatea produsului obținut. Fermierii din toată lumea folosesc îngrășăminte chimice, dar în ultima perioadă se observă o revenire la folosirea îngrășămintelor ecologice datorită beneficiilor de lungă durată obținute prin aplicarea lor.

Dintre beneficiile aplicării îngrășămintelor ecologice amintim:

  • menținerea fertilității solului: Materia ecologică înmagazinează macro si microelemente care sunt eliberate treptat in sol sub influenta microorganismelor și a factorilor de mediu. Pe lângă aportul de nutrienți prin aplicarea de îngrășăminte ecologice se îmbunătățește structura solului, aerarea, capacitatea de reținere și infiltrare a apei în sol.
  • producție locală: fie în ferma proprie sau la ferme locale. Prin urmare costul cu acestea este mult redus față de cele chimice;
  • reduce eroziunea solului: prin prezenta unei cantități mai mari de materie ecologică în sol, în special la solurile nisipoase se reduce eroziunea cauzată de vânt;
  • permite reducerea dozelor de azot mineral: cu 20 – 50%, fără ca sporul de producție să scadă;
  • mediu sigur: îngrășămintele ecologice sunt ușor bio-degradabile și nu provoacă o poluare a mediului;
  • alimente non-toxice: Utilizarea acestor îngrășăminte creează premisele ca produsele alimentare obținute vor avea un conținut redus de substanțe chimice nocive;

Din categoria îngrășămintelor ecologice face parte gunoiul de grajd, ce reprezintă un amestec de așternut și dejecțiile solide și lichide ale animalelor. Se folosește în stare proaspăta sau în diferite faze de descompunere și conține în cantități apreciabile azot, fosfor, potasiu, calciu și diferite microelemente. Pe lângă aprovizionare cu substanțe nutritive, contribuie și la îmbunătățirea caracteristicilor solului, ameliorând conținutul în humus și structura solului, mărind permeabilitatea și capacitatea de reținere a apei și chiar o corectare în o anumită măsura a reacției solului.

Dozele care se aplica se stabilesc în funcție de cultura premergătoare și cea la care urmează a fi aplicat îngrășământul, tipul de sol, etc.

Mai multe detalii la acest subiect, puteți alfa de la Dumitraș Andrian, care deține ferma ce compostează și administrează gunoi de grajd, la seminarul ce umează a fi organizat de către People in Need Moldova în parteneriat cu Prograin Organic cu genericul ”ELUCIDAREA ELEMENTELOR TEHNOLOGICE ÎN PRODUCREREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN SISTEMUL ECOLOGIC”.