Spartac Chilat în cadrul emisiunii “Sputnik Matinal”

Spartac Chilat în cadrul emisiunii “Sputnik Matinal”

Tot mai des auzim despre agricultura ecologică și despre târgurile de produse eco organizate de către producătorii locali. În același timp, cu greu găsim produse ecologice pe rafturile magazinelor. Acest lucru se întâmplă din cauza că producătorii autohtoni se confruntă cu dificultăți majore la capitolul certificarea produselor alimentare eco.

În prezent, în Republica Moldova, nu există un laborator care ar putea certifica producția eco. Aceasta necesită o perioadă de testări care durează în timp și fără de care consumatorul nu poate fi sigur de calitatea produselor respective.

Sistemul de certificare ecologică este puțin mai complicat. Investiția în asemenea laboratoare este una costisitoare, iar un agent economic nu își poate asuma aceste cheltuieli.

a menționat Chilat Spartac

Mai mult decât atât, nici țările vecine precum România și Ucraina nu dispun de aceste laboratoare. Astfel, cea mai scurtă cale pentru producătorii autohtoni de obținere a certificării produselor sunt laboratoarele din Bulgaria, Polonia, Olanda sau Germania.

În acest context, Chilat Spartac a accentuat “Ia mult timp livrarea acestor probe și primirea rezultatelor. Acest proces îngreunează afacerea producătorului”.

Totodată este de menționat că această problemă ar putea fi soluționată doar cu suportul autorităților și instituțiilor internaționale donatoare.

De fapt, s-au lansat niște inițiative pentru acreditarea unui laborator în Moldova, menit să testeze calitatea producției, cel puțin pentru comercializarea acestora pe piața internă din Moldova. Totuși, rămâne de muncit la acest capitol.

a subliniat Chilat Spartac

În fiecare sâmbătă, la piața Eco Local Farmer’s Market, producătorii autohtoni comercializează produse ecologice precum pomușoare, fructe și legume, mirodenii, pâine, vinuri, sucuri, gemuri, conserve – peste 35 de categorii. Totodată, pentru prima dată în Moldova, este pusă în vânzare pâine artizanală, certificată ecologic.

Dintre cei peste 50 de producători înregistrați pentru cel de-al doilea sezon de comercializare a produselor alimentare Eco Local Farmer’s Market, 14 sunt certificați ecologic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat mai jos: