Starea câmpurilor din sistemul ecologic în urma ploilor

Starea câmpurilor din sistemul ecologic în urma ploilor

Seceta și lipsa unei ierni clasice din acest an, au provocat pagube agricultorilor, ceea ce i-a făcut mai vulnerabili economic.

De asemenea, estimările preliminare ale efectelor lipsei de precipitații asupra roadei cerealelor de toamnă și a problemelor din sezonul actual au fost foarte pesimiste. Conform prognozelor, din cauza secetei roada de cereale ar putea fi compromisă până la 40-50%.

În diferite zone ale Republicii Moldova, gradul de aprovizionare cu apă a solului pentru toamna- iarnă a variat între 40-70 % din norma anuală. Dar, cu părere de bine, ploile din ultimele zile a compensat această insuficiență stringentă.

Culturile ecologice și-au revenit simțitor în urma precipitațiilor căzute recent. Acum, în stratul arabil 0-30 cm, este un nivel suficient de umiditate. Aceasta, oferă un răgaz agricultorilor pentru următoarele 2-3 săptămâni.

În unele regiuni, sunt unele suprafețe de câmp cultivate cu grâu speltă ecologic, ce se află deja la etapa de împăiere. Starea acestora se va ameliora simțitor în urma fertilizării foliare și temperaturilor calde.

Culturile de mazăre sunt în creștere vegetativă intensă și ploile și-au lăsat efectul mult așteptat.

Astfel spus, temperatura generală a solului e peste 14 grade Celsius, umiditate este suficientă, în această perioadă se recomandă fertilizarea foliară a culturilor din prima grupă și a culturilor de floarea soarelui și porumb în faza de 3-5 frunze.

”PROGRAIN ORGANIC” S.R.L. este mereu alături de fermierii săi, monitorizând câmpurile din sistemul ecologic. În acest sens, compania vine în ajutorul fermierilor săi în:

  • Asigurarea cu inputuri (material semincer, fertilizanți organici, produse de protecție a plantelor etc.) necesare pe parcursul perioadei de vegetație a plantelor;
  • Asistență și monitorizare continuă pe întreg procesul de certificare ecologică;
  • Instruirea și familiarizarea fermierilor privind principiile și bunele practici ale agriculturii ecologice;
  • Identificarea și implementarea noilor soiuri, hibrizi și tehnologii în procesul de producer;
  • Realizarea cercetărilor științifice pentru menținerea și sporirea fertilității solului etc.

În speranța ploilor ulterioare, continuăm cu optimism lucrările de menținere a terenurilor din sistemul ecologic.